چگونه چین دنیای مدرن و سنتی خرده فروشی را با هم آشتی داد؟
داستان تعطیلی های فروشگاه های برند های برتر حال تبدیل شدن به یه رمان کهنه است . از غول هایی مانند مک کی وال مارت در آمریکا گرفته تا مارکس و اسپنسر در انگلیس، سیل بسته شدن فروشگاه ها و شعب به دلیل پایین آمدن نرخ فروش ادامه دارد. این روز ها علامت بسته شدن فروشگاه ها،چیزی نیست که شهروندان را به تعجب وا دارد.
از طرفی، تجارت الکترونیک که همواره در تیررس انتقادات قرار دارد، ۱۳ درصد کل معاملات تجاری مربوط به برند ها را به دوش کشیده و طبق معمول، آمازون بیش از بقیه برند های الکترونیک در فروش ۱۳ درصدی نقش داشته است .
اما ماجرا در چین متفاوت است : این کشور از طریق برند علی بابا در یک بازه زمانی یک روزه (۲۴ ساعته) در نوامبر گذشته رکورد ۲۳/۵ میلیلارد دلار فروش را رقم زد و رکورد قبلی خودش را شکست. فروش این شرکت در ۴ ماه آخر سال ۲۰۱۷ با ۱۴۶ درصد رشد به ۲/۶ میلیارد دلار رسید و سود سهام ۲ برابری را تجربه کرد. از زمان رشد روز افزون علی بابا برند های آنلاین در صنعت خرده فروشی روز های پر فراز و نشیبی را در چین سپری کرده اند. به عنوان مثال برند تکنولوژیک (شیائومی) با تمرکز زدایی از فروش صرف اینترنتی به دنیای فروش آفلاین و حضوری روی آورد.
پروژه های بلندپروازانه
شیائومی در سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۰۰ فروشگاه در سراسر چین و ۱۲۰ نمایندگی رسمی در نقاط مختلف دنیا افتتاح کرد.
تغییر رویکرد از فروش اینترنتی به فروش حضوری و فیزیکی، فروش بیشتر محصولات این برند را تضمین کرد و حالا به قول مدیران ارشد شیائومی، راه جدیدی فرا روی آنها قرار دارد: راهی که آینده بهتر و پر سود تری را برایشان رقم خواهد زد. در واقع برنامه اول تحول در نحوه فروش علی بابا ، سال ۲۰۱۶ شکل گرفت: وقتی انحصار سهام از دستان (جک ما) مالک این برند خارج شد و در اختیار گروهی از سرمایه گذاران زبده قرار گرفت. در فاز دوم تغییرات برندی به نام (هما) به عنوان اپلیکیشن اصلی علی بابا در عرصه فست فود و سوپر مارکت فعال شد و سود زیادی را برای این شرکت رقم زد. علاوه بر این، تغییر تغییر شیوه ارسال محصولات هم گام بلندی در جهت افزایش فروش علی بابا به حساب می آید. مشتریانی که حداکثر فاصله مکان تحویل محصول مورد نظرشان تا انبار علی بابا ۳ کیلومتر باشد، حداکثر ۳۰ دقیقه منتظر سفارش خودشان می مانند! در واقع با کمک اپلیکیشن هما، مشتریان علی بابا، امکان سفارش غذای دریایی و صرف غذا به صورت زنده در مکان مورد نظر خودشان را به دست می آورند. هما در واقع همه مسائل شخصی مشتریان را می داند: از شماره تلفن و آدرس منزل تا تاریخجه خرید و تعداد تراکنش ها،بر اساس آمار شرکت علی بابا، میزان فروش حضوری در هر فروشگاه این برند ۳ تا ۵ برابر همتایانش در سراسر چین است. تکنولوژی (هما) مثال خوبی برای توسعه صنعت خرده فروشی محسوب می شود، زیرا با خصوصیات منحصر به فرد خودش خرید آنلاین و فروش حضوری را در هم آمیخته و رشد تجاری برند خودش را رقم زده است.
ماجرای تائو
از دیگر تکنولوژی های موفق مورد استفاده علی بابا، تانو است. شما با استفاده از برنامه تائو در فروشگاه ها، (کیو آر کد ) شخصبی خودتان را اسکن می کنید و با سفارش هر محصول،قیمت آن در سیستم پرداخت موسوم به (علی پی) شما شارژ می شود. علی بابا سال گذشه با استفاده از این ابزار، غوغایی در صنعت خرده فروشی به پا کرد. البته این برند تنها نیست و رقبایی دارد، به عنوان مثال در اوایل سال ۲۰۱۸ برند DJ.COM به عنوان دومین برند معتبر فروش آنلاین در چین اولین سوپر مارکت خودش را در پکن افتتاح کرد و (تنسنت)هم به تبعیت از آن ها در های سوپر مارکت و چند فروشگاه جدید خودش را به روی مردم گشود. شاید دلیل عمده موفقیت، ناشی از قیمت گذاری واحد همه برند های مفید خرده فروشی در چین باشد: آنچه نوعی ثبات اقتصادی را به ارمغان آورده است. چینی ها با دستیابی به این ثبات به ماجراجویی در سایر کشور ها پرداختند و در حال حاضر یونیکلو با بیش از ۵۰۰ شعبه در چین، بزرگترین بازار یک برند خارجی در چین را در دست دارد. سیاست (یک کلیک،یک خرید) از سوی یونیکلو به خوبی رعایت شده و به لطف تکنولوژی برتر و اپلیکیشن های اعجاب آور روز به روز فاصله انتخاب تا مالکیت اشیا کم و کمتر می شود.